Archive for January 2010


Inflatia stilului de viata

January 12th, 2010 — 9:51pm

Recent, bugetul lunar al familiei a crescut cu 160 RON. Tu ce ai face cu 160 RON in plus la salar, in fiecare luna? I-ai cheltui sau i-ai economisi?

160 RON sunt o suma foarte mica, aproape ca nici nu-ti dai seama cand ii cheltui. Probabil ca multi oameni ar alege sa-i cheltuie. Mai multi bani? Mai multa distractie! Daca pana acuma cheltuiai 50 RON in club, acum iti permiti sa cheltui 100 RON! Sau iti permiti sa mergi la mai multe filme. Sau sa-ti cumperi mai multe haine. Sau… ati prins idea.

Nu e nimic rau in a te distra, a-ti cumpara haine sau a arunca banii pe diverse lucruri. Insa trebuie sa eviti ceea ce se numeste inflatia stilului de viata, adica cresterea cheltuielilor odata cu cresterea veniturilor.

Noi am decis sa punem cei 160 RON intr-un cont (separat de celelalte economii) luna de luna. De fapt, vom pune deoparte o suma rotunda de 200 RON. O nimica toata. Insa dupa 12 luni, vor fi 2400 RON! Acum gandeste-te… cum ar fi sa te trezesti la sfarsit de an cu 24 de milioane (lei vechi) in buzunar? Noua – adica mie si sotiei – o sa ne prinda foarte bine, probabil o sa mergem la ski in Austria in ianuarie anul viitor.

Bine, bine, dar tot cheltuiti banii, ati putea zice. Da, dar partea buna e ca nu se creeaza nici un dezechilibru in buget in momentul in care revenim din concediu. Nu trebuie sa mancam o luna de zile doar cartofi si fasole pentru ca am cheltuit tot salarul in concediu.

Spor la economisiri si aveti grija la inflatia din priopria casa!

1 comment » | Sfaturi

Un moment excelent pentru schimbari

January 4th, 2010 — 8:06pm

Azi ne-am trezit la ora 8. Maine o sa facem la fel iar poimaine o sa ne trezim la ora 7.  Poimaine se deschide piscina.

Pentru multi dintre voi probabil e un lucru normal sa va treziti la 7 sau 8 insa nu si pentru noi. Vorbesc la plural pentru ca e vorba de mine si de sotia mea. Datorita slujbelor pe care le avem, nu e o problema daca incepem ziua de lucru la ora 11. Astfel, ne trezeam pe la ora 9:00 – 9:30 si ajungeam la birou pe la 10:30-11:00. Nu ca ar fi ceva rau in asta. Insa ajungeam acasa la ora 19 – 20 si nu mai apucam sa facem mare lucru.

Am hotarat sa schimbam acest lucru iar mutarea in casa noua a fost un moment excelent pentru schimbari. Ne-am mutat acum 2-3 saptamani si am lasat sa treaca sarbatorile de iarna dar de azi ne-am schimbat. Si o sa trecem prin multe schimbari majore de azi inainte.

Am incercat si inainte sa ne trezim la ore mai normale si am esuat lamentabil. Dar am observat ca e mult mai usor sa faci o schimbare cand ai un punct de cotitura bine definit in timp. Visam la momentul in care o sa ne mutam in noul apartament de multa vreme (ok, nu asa de multa vreme, sa tot fie vreo 2-3 luni). Si in tot acest timp in care asteptam momentul mutarii, imi imaginam cum va fi dupa. Imi imaginam ca ne vom trezi la 7 si ca vom face sport cel putin 30 min. Iarna la bazin, jogging in restul timpului. Imi imaginam ca vom ajunge la birou la 9:00 – 9:30 plini de energie dupa repriza de inot/jogging.

De obicei ma trezesc foarte greu, dar azi m-am trezit la ora 8 fara probleme, dupa doar 5 ore de somn. Timp de 2-3 luni mi-am pregatit momentul asta in minte si nu puteam sa-l ratez. Asta m-a ajutat foarte mult si o sa ma ajute de acum incolo – sunt convins.

In concluzie, daca vrei sa faci o schimbare majora in viata ta, alege-ti un punct de cotitura la 2-3 luni distanta fata de momentul actual. Si in fiecare zi – pana ajungi in acel punct – imagineaza-ti cum o sa fie viata ta dupa ce treci de acel punct, de acea cotitura. Aduna-ti entuziasmul zi de zi – ca un bulgare de zapada – si elibereaza-l in data aleasa. Bafta!

3 comments » | Sfaturi

Back to top