Archive for July 2010


Germania – primele impresii

July 7th, 2010 — 1:44pm

Am auzit multe despre aceasta tara, in general multe lucruri bune. Acum 4 ani am fost in trecere pentru cateva zile si nu am apucat sa simt pulsul vietii. Probabil ceea ce voi cunoaste in cele 12 zile petrecute in mini-concediu nu va fi mult, dar cel putin voi avea ocazia sa gust cate ceva din stilul lor de viata.

Am facut cunostinta cu stilul de viata in Dortmund, orasul in care ne-a lasat avionul. De la aeroport la gara a trebuit sa luam autobuzul. Sa aveti mare grija cu bancnotele de 100 euro deoarece la aeroport nu le schimba si nu le accepta nimeni. Cum noi am schimbat banii in Ro, am avut o bancnota de 100 euro la noi cu care am dorit sa cumparam biletul de autobuz, dar supriza a fost ca soferul nu a vrut sa o ia. In general le plac bancnotele de 20 sau 10 euro.

De la Dortmund la Hamburg am luat trenul. Ne-am cumparat biletul de tren de la un automat de bilete (excelenta treaba), dar desi trenul era un fel de rapid, nu am mai putut rezerva locuri si a trebuit sa stam pe unde am gasit (exact ca sistemul trenurilor personal din Romania). Ceea ce trebuie sa stiti despre cumpararea biletelor sunt urmatoarele: ele se pot cumpara online, si cu cat le cumparati mai devreme cu atat sunt mai ieftine. Noi nu am cumparat in avans deoarece nu stiam daca are intarziere avionul (compania Wizz a cam inregistrat intarzieri asa ca nu voiam sa riscam). Ca sa aveti un exemplu: biletul Dortmund-Hamburg – cumparat de la automat cu cateva ore inainte de plecarea trenului a fost 124 euro, iar biletul Hamburg – Dortmund (cumparat online cu o saptamana inainte) a fost 70 euro. O alta remarca importanta este ca daca cumparati biletul de la ghiseu atunci va fi si mai scump (deoarece se plateste personalul uman), deci aveti grija :) . In tren am gasit cu greu locuri si un dezavantaj in plus a fost ca nu avea aer conditionat. Cred ca impresiile negative se rezuma la atat deocamdata.

Ajunsi in Hamburg am fost impresionati de cat de verde este orasul si ce bine miroase in perioada asta. Aleile sunt marginite de tei batrani care sunt infloriti. E o placere sa te plimbi prin oras :) .

Preturile la mancarea cumparata din supermarketuri – sunt asemanatoare cu cele din Romania. In schimb mancarea la restaurant este de 2 ori mai scumpa. Hainele au preturi asemanatoare, sau chiar mai ieftine decat cele din Romania (ma refer aici la magazine de genul: C&A, H&M, Zara, Vero Moda, Esprit, etc). In zilele urmatoare voi reveni cu un post despre unde se poate face shopping in Hamburg.

Serviciile sunt scumpe. Nu stiu exact cat costa abonamentele la telefonie, cablu sau Internet, dar ce va pot spune este ca ei platesc 15% din salar la asigurarea de sanatate,  si un apartament de 100 mp se inchiriaza cu 1000 euro.  Acelasi apartament poate fi cumparat la un pret de 300 000 euro (de 30 ori mai mult decat in Romania, socotind aici ca in Ro noi am platit 1000 euro / mp)!

Per ansamblu, impresiile mele despre Hamburg sunt foarte bune. As putea spune ca imi place la fel de mult ca si Zurich (oras in care am petrecut 3 luni). Ca sa va convingeti va sfatuiesc sa vizitati ambele orase :) .

1 comment » | Diverse

Saptamana 2 a experimentului “inotul si beneficiile lui”

July 2nd, 2010 — 10:04am

Saptamana a doua a inceput urat din punct de vedere meteorologic: ploua, ploua si iar ploua. Eu ma asteptam sa pot merge la bazinul de afara sa ma balacesc dupa-masa in voie. Nu mi s-a aratat, asa ca am mers la bazinul acoperit.

Marti – 45 min – 1000m

Vineri – 55 min – 1100 m

Saptamana 2 s-a incheiat doar cu atat, deoarece am avut foarte mult de lucru la serviciu (cred ca acesta e unul dintre motivele care ne impiedica sa facem sport…). Am lucrat mult ca sa termin tot ce aveam mai important de facut in urmatoarele 2 saptamani deoarece ni s-a ivit un mini-concediul neasteptat: 12 zile in Germania. Am plecat la inceputul saptamanii 3 a experimentului. Voi continua experimentul dupa ce ma intorc. Pana atunci voi scrie cate ceva despre impresiile lasate de aceasta tara.

Comments Off | Diverse

Back to top