Archive for November 2011


Ana

November 22nd, 2011 — 11:13pm

Vă spuneam într-un articol anterior despre „problemele” ce le-am avut la alegerea numelui copilului. Dacă atunci am descoperit de ce îmi displăceau așa de mult numele de Ana și Elena, azi am descoperit de ce-i place soției așa de mult numele de Ana.

Cât timp eu sunt la servici, soacră-mea vine la noi. Dimineață când a sosit, i-a zis soției:

Tu mai ții minte prima ta păpușă? Și acuma o mai avem pe undeva. Ana i-ai pus numele!

Până recent nu mă pasionau chestiile astea de psihologie dar acum au început să mă fascineze. Pot să zic că am învățat destul de multe în astea 2-3 săptămâni de când s-a născut fiica mea. Dar despre asta, într-un alt articol.

1 comment » | Bebe

La 2 săptămâni de la naștere

November 21st, 2011 — 2:55am

Acum două zile micuța noastră a împlinit 2 saptămâni. Problemele cu alăptarea de care vă spuneam în prima săptămână au dispărut complet. Nu a fost deloc ușor, a fost stresant dar am reușit. Dacă o să aibă soția ceva timp, o să scrie mai mult despre asta.

Următoarea problemă e s-o dezvățăm de biberon. Fiindcă fetița nu se hrănea complet de la sân (adormea des, sugea încet), foloseam o pompă de sân pentru a mulge laptele și i-l dădeam cu biberonul. Când voi scrie următorul articol sper să vă anunț că am reușit să renunțam la el. Da, acum câteva luni și mie mi se părea ciudat când auzeam despre muls :)

În sfârșit, acum eu și soția mea suntem mai odihniți și mai relaxați. Azi chiar am ieșit puțin în oraș la o prăjitură. Sau două :D .

Însă săptămâna nu a început deloc bine. Într-o noapte, după ce i-am dat să mănânce, fetița noastră a vomat tot ce a mâncat. Asta nu ne-a speriat așa de tare deși știam că vomatul cu jet nu e deloc lucru bun. Ne-am speriat și am mers la spital pentru că fetița a început să aibă un fel de convulsii/spasme. Am mers la urgență la spitalul de copii dar acolo ne-au spus că fetița nu are nimic, s-au uitat puțin la ea, dar nu au făcut nici o analiză deși le-am sugerat că ar putea fi o criză de hipoglicemie. În fine, ne-au internat iar între timp convulsiile au dispărut. După câteva ore s-a făcut și un test de glicemie și într-adevar era scăzută. După două alăptări nivelul a revenit la unul apropiat de normal. Ne-au externat în aceeași zi, spunând că fetița a vomat cel mai probabil din cauza unei afte bucale.

Ajunși acasă, am început tratamentul împotriva aftei. Măcar atât am aflat din spital :) Acum parcă îmi explic faptul că mănâncă mai puțin de la sân. După două zile fetița a vomitat din nou (pentru ultima dată, sper) de data aceasta făra convulsii. N-am mai mers la spital. De atunci totul decurge bine, afta probabil s-a vindecat pentru că fetița mănâncă din ce în ce mai mult de la sân.

Life’s good :)

Ah, am uitat să zic, la fix două săptămâni eram la 50g diferență față de greutatea de la naștere.

2 comments » | Bebe

O săptămână

November 11th, 2011 — 8:02pm

Fix acum o săptămână așteptam pe holul spitalului. Mi-am dus și laptop-ul cu mine să treacă mai repede timpul. Lucram de zor și nici n-am observat când doctorul a trecut pe lângă mine ducând fetița de la secția de nașteri la secția de nou-născuți. După un timp, îmi scot nasul din laptop și plin de nerăbdare caut pe cineva să întreb care e situația cu soția mea. Aflu că nașterea a decurs bine, rapid și destul de ușor, fără epidurală (probabil înotul a ajutat mult). Mă relaxez și-mi zic că greul a trecut. Mai târziu îmi dau seama că nu e chiar aşa, greul de abia acum începe, după cum obişnuia să ne tachineze doctorul.

Peste vreo oră ajung să-mi văd soția iar apoi reușesc să-mi văd și fiica. Ce bucurie! Ora e deja târzie, se lasă noaptea.

A doua zi încep problemele cu alăptarea, probabil de la stres. Abia după 3 zile, după ce fetele ies din spital problemele încep să dispară încet încet.

Încă nu ne-am obişnuit cu trezitul de 2 ori pe noapte, dar suntem fericiţi, fetiţa noastră împlineşte azi o săptămână.

Va urma! Jurnalul de abia acum începe, abia acum ne putem numi o familie.

5 comments » | Bebe

Sportul (inotul) in sarcina

November 3rd, 2011 — 7:19pm

De mult timp am dorit sa scriu despre beneficiile pe care le are practicarea sportului in timpul sarcinii, si acum la sfarsit de drum (la 40 de saptamani fara 3 zile) reusesc si eu sa postez cate ceva din experienta pe care am avut-o cu sportul in timpul sarcinii.

O  observatie importanta este sa NU practicati nici un fel de sport in sarcina FARA a avea ACORDUL MEDICULUI care urmareste sarcina. El stie daca starea dvs permite sau nu practicarea unui sport. Exista cazuri in care acest lucru nu este posibil si riscurile pentru sarcina sunt mari. Insa daca totul e ok si aveti o sarcina fara risc nu ar trebui sa existe nici o restrictie in ceea ce priveste anumite sporturi cum ar fi:  inotul, gimnastica pentru gravide, aqua gym pentru gravide si plimbarile. Nu sunt prea multe optiuni, dar ele exista :) .

Si acum sa va povestesc din experienta celor 40 de saptamani.

Inca dinainte de a ramane insarcinata am mers la inot (in medie de 3 ori pe saptamana). Faceam cam 30 de bazine intr-o ora … deci nu aveam o performanta prea mare :) , dar pentru mine era suficient.

Datorita unor motive de sanatate (o raceala crunta pe care am facut-o la 7 saptamani de sarcina) pana la 14 saptamani am stat departe de bazin. Oricum se spune ca in primul trimestru trebuie sa avem mare grija cu efortul pana cand se fixeaza bine sarcina. Asa ca de la 14 saptamani (inceputul trimestrului 2) am reluat mersul la bazin (tot de 2-3 ori pe saptamana). Am redus numarul de bazine la 20.  La mijlocul trimestrului 3 (cam pe la 33-34 de saptamani) am redus numarul de bazine la 14 datorita faptului ca ma oboseam destul de repede. Si am ramas la 14 bazine pana la 39 de saptamani :) . De atunci n-am mai fost la bazin :) .

Legat de stilurile de inot va pot spune ca am inotat mai mult breaststroke si putin crawl (1-2 bazine maxim). Din cate am observat la crawl trunchiul si bazinul fac multe miscari de rotatie si mi-a fost destul de incomod sa le fac, din cauza burtii :) .

Mersul la inot in timpul sarcinii mi-a adus o multime de beneficii:

  • In primul rand dupa o sedinta de inot te simti fooooarte relaxata. Respiratiile din timpul inotului m-au linistit si m-au relaxat enorm. Veneam acasa asa de plina de energie.
  • Nu am avut grija luxatiilor sau a altor probleme pe care le pot da alte sporturi (de exemplu gimnastica) deoarece inotul nu forteaza ligamentele, incheieturile etc.
  • Nu am avut dureri de spate in timpul sarcinii
  • In trimestrul 3 au inceput sa ma doara oasele de la bazin (doctorul zicea ca e de la dilatarea bazinului). Dupa fiecare sedinta de inot aceste dureri treceau pentru o zi sau 2.
  • M-am ingrasat rezonabil (cam 14 kg — si se spune ca e ok intre 12 si 14 kg). In ultimele 6 saptamani am si mancat mai mult si atunci am pus cam 3-4 kg.

Tot pe perioada sarcinii m-am plimbat mult, in medie cam 3km pe zi. (Asta inseamna ca am mers si am venit de la serviciu pe jos). Chiar la sfarsitul sarcinii, de pe la 36 de saptamani n-am mai putut merge asa mult din cauza ca merg greu si incet, dar nu am incetat cu plimbarile :) .  Din cate stiu eu plimbarile in timpul sarcinii ajuta bebelusul sa ia pozitia buna pentru nastere (in termeni medicali prezentatie craniana).

In timpul sarcinii am incercat si gimnastica pentru gravide. Am mers cam o luna si apoi am abandonat deoarece imi placea mai mult inotul. Gimnastica pentru gravide e un fel de pilates, care are rolul de relaxare, intindere a muschilor etc. Dupa ce am mers o luna in paralel la inot si la gimnastica pentru gravide am hotarat sa opresc gimnastica deoarece inotul e mai potrivit pentru mine :) .

Asadar, dragi viitoare mamici va sfatuiesc sa mergeti cu incredere la inot, sa va plimbati sau sa mergeti la gimnastica in timpul sarcinii (daca medicul dvs va permite). Aveti numai de castigat din asta, atat dvs cat si bebelusul :) .

1 comment » | Bebe, Sarcina, sport

Alegerea numelui copilului

November 2nd, 2011 — 10:45pm

Fetița noastră poate să se nască în orice clipă iar noi încă nu ne-am hotarât la nume! AAAAAA!

Deși am mai fost pus în situația de a găsi nume pentru firme, nume de site-uri și produse, nu credeam că va fi la fel de greu și la alegerea numelui pentru fetiță. Că doar… ce poate să fie ATÂT de greu? Ai deja o lista cu nume din care trebuie doar să alegi. Trebuie să fie mai ușor ca alegerea unui nume de firmă/site. Nu?

Păi, nu chiar. Dacă la alegerea unui nume de firmă trebuie să fii creativ, să-ți lași imaginația să zboare, la alegerea numelui copilului trebuie să te lupți cu propriile preconcepții și idei ce ți-au intrat în subconștient de-a lungul vieții.

Să explic.

Soției mele îi place mult numele de Elena. Și Ana. Mie nu-mi plac deloc. Da deloc. La început nu prea știam de ce, așa că am stat și am analizat. Nu am pe nimeni în familie cu numele respective. Dar când rosteam numele de Elena, în subconștient mă gândeam la Elena Ceaușescu. Iar când rostesc Ana, mă gândeam la personajul din romanul Ion. E ciudat?

Poate, dar hai să trecem la altceva. Ați observat că mulți părinți ce așteaptă un bebe nu vor să spună ce nume au ales? Până nu demult credeam că e o superstiție idioată. Dar recent am fost la niște prieteni ce așteaptă și ei bebe. Normal că i-am întrebat ce nume au ales. Știți ce mi-au spus? Că nu vor să ne zică pentru a nu-i influența. What? Normal că nimeni n-o să-ți spună că nu-i place numele. Cel puțin nu direct. Însă îți spune indirect prin expresia feței sau prin gesturi involuntare, dar pe care tu le percepi.

No spuneți voi, e ușor să alegi numele copilului?

1 comment » | Bebe

Back to top