Archive for January 2014


Reductorul

January 17th, 2014 — 3:16pm

Ca orice părinte, așteptam și noi momentul în care Ana își face treburile pe oliță. Cred că de vreo 6-8 luni încoace am tot încercat s-o învățăm cu olița, însă fără să insistăm prea tare. Nu a vrut nici cum. Am renunțat la idee și-am așteptat „să vină timpul”.

Acum vreo două săptămâni ne-a spus ea din senin: „Vreau reductor!”. De unde i-o venit ideea? Nu știu. Cu siguranță a văzut undeva, bănuim că la Matei – băiețelul nașilor – când am fost la ziua lui. Nu prea ne-o venit să credem când a cerut să-i cumpărăm reductor, prin urmare nu ne-am grăbit să-l cumpărăm. Până sâmbăta trecută, când a stat vreo oră pe el – așa încântată a fost :) )

Bineînțeles, n-am scăpat de scutec dar e un pas important. Oricum copiii până pe la 2 ani jumate – 3 ani nu au capacitatea fizică să-și țină nevoile.

Așadar dragi părinți (note to self – pe când vine bebe 2) dacă nu merge treaba cu olița, încercați si reductorul, dar nu într-un mod direct. Lăsați copilului impresia că are de unde alege. Sugerați-i că există și posibilitatea de a face pe reductor, lăsați-l să și-l dorească.

Noi am cumpărat reductorul din Auchan iar după ce l-am pus pe toaletă ne gândeam cum să improvizăm/construim o scară să se poate urca Ana singură pe el. Abia azi mi-a venit idea să caut pe net. I-a priviți mai jos, nu-i așa că-i un produs practic?

reductor cu scara

Eh… noi va trebui să ne mulțumim cu reductorul clasic și probabil vom cumpăra un înalțător:

inaltator baie

Comment » | Diverse

Hai să plângă tata!

January 15th, 2014 — 9:49am

Deja treaba asta durează de vreo lună. Nu mai știu cum sau de unde a început* dar Anei îi place să ne jucăm de-a plânsul. Și mă pune să plâng de zeci de ori pe zi. Scriu pe blog ca să ținem minte, poate e ceva important.

Eu de obicei îi intru in joc și mă fac să plâng. O întreb și pe ea ce motiv am să plâng și de obicei  plâng după jucării. Mai sunt cazuri în care plâng după o brioșă, o felie de pâine sau altceva, însă rar. Și mă pun și plâng că nu am jucării și sunt supărat. Îi cer ei să-mi dea o jucărie și de cele mai multe ori răspunde cu „Nu!” și se distrează foarte tare. Îi place să spună nu, să dețină controlul. Iar eu plâng în continuare și îi tot cer. Câteodată îmi dă ceea ce îi cer. Iar când e vorba de mâncare și-i spun că mi-e foame parcă îmi dă mai repede.

Dacă eu n-am chef să mă joc, merge la mami sau la buni (când e la noi). Însă la mami îi dă rapid tot ceea ce îi cere.

*cred că i-am sugerat noi jocul ăsta, încercând să-i scoatem la iveală unele sentimente

Comment » | Diverse

Somnul Anei la 2 ani si cateva luni

January 15th, 2014 — 12:20am

Foarte pe scurt vreau sa marchez cateva lucruri legate de somnul Anei, acum la 2 ani si aproape 3 luni:

  • a inceput sa doarma toata noaptea si sa nu se mai trezeasca pentru tzitzi
  • adoarme cu buni singura ziua (cred ca bunica Maria ii canta sau ii citeste povesti si Ana adoarme singura)
  • in seara asta a adormit complet fara mine: tati dormea langa ea si eu i-am spus ca ma ridic din pat si ma duc in bucatarie ca am ceva de lucru. Ea mi-a spus ca e ok si am mers in bucatarie. Am auzit-o cum isi canta singura cantecele de somn, apoi am auzit-o cum s-a tot foit si intr-un final, dupa vreo 30 de min am mers sa vad ce face iar ea dormea frumusel.

Asa ca am cateva sfaturi pentru mamicile ale caror copii se trezesc noaptea:

  • nu va stresati, nu va fi mereu asa
  • lasati lucrurile sa decurga de la sine, nu fortati copilul sa faca cum vreti voi. Intelegeti ca si ei au o personalitate pe care noi ca parinti o respectam.
  • nu va lasati indimitate de oamenii care va dau sfaturi sa nu alaptati :) . E cel mai frumos si cel mai linistitor lucru pentru un bebelus si pentru un copil ! Si da, sa stiti ca odata cu trecerea timpului mesele de noapte se vor rari. Trezirile de noapte sunt generate de multe lucruri: o cina grea la stomac, sete, nelinisti adunate de peste zi, nevoia de a merge la toaleta, nevoia de a sti ca mama e aproape.

 

Comment » | Bebe, Diverse, Sfaturi

Back to top