Ieri Ana a împlinit un an și 6 luni. În fiecare zi ne uimește cu un cuvânt nou, cu un gest, cu ceva. Iar noi ne bucurăm mult că e sănătoasă și vioaie.

Ana vorbește foarte mult pentru vârsta ei, spune multe cuvinte, știe să numere până la 10 (mai puțin șase și șapte care nu le pronunță - probabil din cauza ș-ului - și o ajutăm noi). Știe să facă diferența între singular și plural (hinta - hințile, mașina - mașinile, etc). Știe să completeze cuvintele dintr-o poezie sau dintr-un cântec. Știe ce cântec urmează într-un playlist doar după primele acorduri - înainte să înceapă versurile. Într-un cuvânt, e o minune, o bucurie enormă în viețile noastre.

Și-a reglat și somnul, are un singur somn în timpul zilei iar seara adoarme pe la 22:30. E un progres destul de mare față de acum 2 luni când scria soția acest articol.

Are zile în care mănânca bine, are zile în care mănâncă puțin. Între timp i-au ieșit 2 măsele și se simte colțul la a 3-a măseluță. Probabil și ce-a de-a 4-a iese în câteva zile.

În greutate n-a mai luat prea mult, are aprox 9kg, dar nu ne facem griji. Majoritatea copiilor de vârsta ei nu vorbesc nimic. Ar trebui să-i consider retardați? Nicidecum! Așa nici noi nu o considerăm pe Ana ca fiind slabă doar pentru că nu se încadrează perfect în niște grafice. Un mesaj de aducere aminte că trebuie să ne uităm la copil, nu la cântar.

Am uitat să completez la momentul respectiv, dar la câteva zile după cursul de comunicare non-violentă am reușit să-i explicăm Anei că noi dimineața mergem la servici, ne întoarcem seara, o iubim și nu o părăsim. Înainte făcea un scandal foarte mare iar acum ne face tai-tai cu mânuța. Pare că a trecut multă vreme de atunci dar asta se întâmpla acum 3 luni.

Pe plan profesional am fost tare ocupat în cele 4 luni din anul acesta. Îi mulțumesc și pe acestă cale soției - pentru înțelegere, mamei mele și soacrei - pentru că au grijă de Ana în lipsea mea și a soției.

În încheiere nu pot decât să repet bucuria ce-o avem în viețile noastre. Niciodată nu ne-am închipuit cât de frumos foate să fie.