Ok, articolul ăsta e în draft de 1 an, cred. Vroiam sa-l documentez mai bine, dar daca nu-l publicam acum, cred ca ar fi ramas in draft definitiv. Poate voi "salva" niste parinti de la stres.

La recomandarea medicului, sotia a facut acest dublu test. Lucru considerat standard, de altfel. Mai are rost sa mentionez ca a iesit pozitiv? A avut un scor de 1/25 când pragul de pozitiv e la 1/350. Oh, dar ce stresaţi am fost vreo câteva zile!

Imediat am început să căutăm pe net informaţii despre acest test şi despre sindromul Down. Până la urmă am ajuns la concluzia că se bazează prea mult pe statistică şi că pot să apară diverse erori. Apoi, doar întrebând printre cunoştinţe, am aflat că multă lume a fost diagnosticată pozitiv dar copii s-au născut normal, fără nici o problemă. Hmmm, cam multe diagnosticări false. Nu-mi mai amintesc exact, dar cred că după 2 săptămâni am scăpat definitiv de stres, fiind convinşi că nu avem un risc mai mare decât alţii.

Personal, cred că testul ăsta e o mare prostie.

Intre timp, pagina despre dublu test de pe wikipedia a fost redirectata spre pagina de triplu test. Iar la sfarsitul articolului gasim o modificare adusa in aprilie 2012, care spune asa:

In the UK, a double test is considered obsolete.

Asadar, in Anglia, nu se mai face dublu test! In sfarsit si-a dat cineva seama ca-s prea multe rezultate fals pozitive! Doh!