Anul ăsta știu când am făcut primele bătături în palme: în 10 aprilie. Motivul? Ne-am apucat să ne facem o mică grădină de legume și tata m-a cam obligat (ca de bună voie) să mergem în pădure să strângem frunze. Da, frunze.

Fratele meu și-a făcut niște straturi ridicate (raised beds) acum 2 ani. Tata l-a ajutat mult iar când i-am zis că vrem să ne facem și noi grădină, a insistat să ne facem tot cu straturi înălțate.

Tata (sau Icu - cum îi spun copii - de la bunicu) e în pensie și îi place să meșterească tot timpul ceva. Ne-a ajutat cu o grămadă de treburi prin și pe lângă casă. După experiența cu grădina fratelui meu era deja bine documentat și mi-a trimis și mie să citesc articolul de aici.

Icu a construit singur “cofragul” straturilor și apoi a venit vremea să le umplem. În articolul de mai sus se zice că e bine să pui frunze de pădure pe fundul straturilor deci ne-am urcat amândoi în mașină înarmați cu 2 greble și 8 saci.

După vreo oră și jumate în care mă așteptam să se oprească cineva și să ne ia la rost că aruncăm deșeuri în pădure (că asta îți vine în minte prima oară când vezi niște saci lângă o mașina la marginea pădurii) am ajuns înapoi acasă. Pe fundul straturilor am pus niște carton, apoi frunze, pâmânt, gunoi de grajd (găsesți orice pe OLX :))) și apoi iar pământ. Nu-i fix cum zice articolul de pe gardenbio dar na, lucrezi cu ce ai.

Era în plan să facem și un gard, să nu ajungă Sam (câinele) în grădină. Dar nu le poți face toate odată iar gardul a trebuit să mai aștepte. Raluca a fost curioasă/nerabdătoare și-a vrut să testeze totuși ce se întâmplă fără gard - a plantat câteva cepe. Inevitabilul s-a produs, dar pentru câteva ore am visat și eu frumos că poate-poate nu-i nevoie să facem și un gard :)) De altfel, tata a menționat de mai multe ori că noi de fapt muncim pentru Sam.

După vreo 2 săptămâni tata a început să proiecteze și să implementeze și sistemul de irigații. Că nu se poate să facem ca oamenii din secolul trecut și să udăm cu furtunul, nu? Încă nu e automatizat dar o să urmeze și asta. În poză avem legumele preferate ale copiilor: căpșunile :D

Vremea n-a fost prea prielnică anul ăsta (a fost frig) așa că anul viitor avem planuri mari: facem un solar :))