Cu toată criza, se apropie perioadele de concediu și încep să apară reclamele pentru vacanțe cu autorulota. Noi am fost acum 2 ani. Per total a fost fain, dar nu cred că o să repetăm experiența. În principal din cauza costurilor (pe care ni le-am asumat de la început) dar mai jos aveți și alte motive.

WC-ul are un „rezervor” super mic. Nu cred că are mai mult de 20-25 de litri. Altfel ar fi super greu să-l golești. Până să ne pornim la drum mi-am imaginat că acest rezervor se golește deschizând vreun robinet când ești deasupra unui canal special amenajat. Nope! Scoți rezervorul din mașină și te duci cu el la locul special amenajat unde poți să-l golești. În camping-uri sunt locuri speciale, adică un fel de vas de WC – doar că e ceva mai lat.

Noi adulții nu cred că am folosit toaleta. Am pus doar copiii, când eram pe drum și nu aveam altă opțiune. Chiar și așa… fiindcă „rezervorul” în care se adună treburile maro nu este foarte mare, nu-ți permiți să tragi apa așa cum o faci acasă. Nici apa nu are aceeași presiune. Nu vă mai dau detalii, trageți voi concluziile.

Dușul este foarte… ne-încăpător. Nu țin minte să fii făcut duș în autorulotă.

Este super cald fără AC. Dacă ai de gând să călătorești vara, nu prea ai cum să supraviețuiești fără aer condiționat. Deci trebuie să oprești într-un camping unde te poți conecta la energie electrică – dacă ai cablul potrivit. Noi am oprit într-un camping în Budapesta unde era o priză „normală”, așa cum avem și acasă. Nu ne-am putut conecta, dar am avut noroc că am stat doar două nopți și am prins vreme mai răcoroasă / ploioasă. Bănuiesc că nu poți lasă motorul pornit într-un camping, că-i poluezi pe toți din jur.

O fi boem doar să pleci așa… fără planuri, dar nu prea e fezabil.

În principal, locurile din camping-uri sunt rezervate. Mai sunt și locuri fără rezervare, bineînteles, dar riști să ajungi la locația respectivă și să rămâi pe dinafară. În Budapesta am stat la coadă să se elibereze loc și am fost norocoși. În Italia am rezervat cu câteva săptămâni sau luni înainte. Odată ajunși în camping, nu prea poți să ieși de acolo cu autorulota ca să vizitezi împrejurimile fără să-ți pierzi locul. De asta unii preferă să meargă cu rulota (tractată după mașină).

Din câte știu, în Europa nu poți campa oriunde ai tu chef și poți avea probleme. În România nu știu legislația, dar trebuie să te interesezi dacă plănuiești să mergi doar prin țară.

Date fiind cele de mai sus, se spulberă cel mai mare vis: acela că ești liber, poți să te oprești unde vrei, nu trebuie să-ți faci prea multe planuri.

Mai trebuie mentionat faptul că, călătorești mult mai încet. Deși e relativ ușor de condus, pe autostradă nu prea poți să depășești 110km/h – autorulota devine instabilă la viteze mari. Nu e greu să deduci că nici în depășiri nu pe poți băga așa cum o faci cu o mașină mică. Consumul nu e nici el de neglijat. La noi cred că a fost pe la 14-15L la sută, la un drum de ~2400km (dus-întors).

Costurile din camping-uri nu sunt neglijabile. În Budapesta am plătit 33€ sau ceva de genul. În Italia am plătit 70-80€ la Capalonga, dar erau condiții foarte bune. Mai adaugi costul de cel puțin 100€ / zi pentru autorulota. Plus combustibil, vignete, etc și ajungi mai scump ca și la hotel. Doar că trebui să-ți faci tu curătenie și să speli vase.

Iar unii din cei care închiriază autorulote profită de chestia asta și la întoarcere îți cer o taxă de curățenie. Nouă ne-a reținut 50€ din garanție pentru câteva vase murdare și ceva nisip / miezuri pe jos. După ce conduci toata ziua, numa chef de spălat vase și dat cu aspiratorul nu ai. Și nici chef să te cerți cu cei care ți-au închiriat.

Am mai plătit 50€ din garanție pentru ca Victor a rupt o ușă de la un dulap. Nu știu cât a fost vina lui și cât de bine se ținea ușa aia încâ dinainte să închiriem noi autorulota. Puteam s-o repar eu, dar na… cum ziceam mai sus, după o zi de condus, nu mai ai chef de nimic și plătești. Dar mă gândesc că există șansa asta, să ți se dea autorulota cu mici defecte pe care nu le poți găsi ușor iar apoi să fii taxat pentru ele.

Bineînțeles, sunt și părți bune. Ai ditamai spațiul de depozitare. Am dus cu noi multe bidoane cu apă, masă și scaune de camping (incluse în preț), bicicletă, etc. Ai frigider și congelator care funcționează și când motorul e oprit, chiar dacă nu ești conectat la o sursă de energie electrică (pe bază de butelie). Am dus cu noi câteva caserole de înghețată + ceva mâncare.

Dacă ar fi niște costuri rezonabile (~50€ / zi) pentru închirierea autorulotei probabil ne-am mai gândi să mergem și în viitor. La un moment dat ne-am gândit chiar să cumpărăm o rulotă.

Vacanța de acum 2 ani a fost faină, viața prin camping-uri e boemă. La Capalonga ne-a plăcut așa de mult încât anul ăsta ne-am rezervat o căsuță și plănuiam să mergem cu mașina. Bine… asta era înainte de Covid. Acum… sperăm să primim banii înapoi :))

În încheiere, las câteva poze din vacanța din 2018 de la Capalonga. La întoarcere ne-am oprit la grădina Zoologică din Budapesta.